Što se događa s luksuznim brendovima? Podižu cijene, a broj kupaca nikad manji

Što se događa s luksuznim brendovima? Podižu cijene, a broj kupaca nikad manji

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PORAST cijena nije zaobišao ni luksuzne proizvode. Naime, luksuzne modne kuće od 2019. godine povisile su cijene svojih proizvoda u prosjeku za 33%, što je činilo polovicu organskog rasta prodaje u industriji luksuzne robe. Chanel, drugi najveći luksuzni brend nakon Louis Vuittona, izvijestio je o rastu prodaje od 16% prošle godine, na gotovo 20 milijardi dolara, što je dvostruko više u odnosu na prihod prije deset godina. Povećanja cijena zaslužna su za više od polovice tog rasta.

I najodaniji kupci kritiziraju cijene

Kako troškovi života rastu diljem svijeta, kupci postaju izbirljiviji, što znači da bi se podizanje cijena dugoročno moglo pokazati lošom strategijom. Chanelova dizajnerica Virginie Viard, koja je radila uz Karla Lagerfelda i naslijedila ga nakon njegove smrti 2019., prošli je tjedan odstupila s pozicije, što je izazvalo zabrinutost za budućnost modne kuće, piše Reuters.

Poput mnogih drugih luksuznih brendova, Chanel je znatno podigao cijene od pandemije. Njegova klasična preklopna torbica poskupjela je dvostruko te sada dostiže cijenu i preko 10.000 eura. Početkom ovog mjeseca Chanel je izjavio da se suočava s problemima zbog kojih moraju dizati cijene.

“Čak i najodaniji obožavatelji Chanela kritiziraju višegodišnji skok cijena torbi”, izjavila je Monika Arora, osnivačica modnog weba PurseBop.com. Investitori su se zapitali je li porast cijena zapravo samo simptom nedostatka svježih ideja, a zbog čega raste i zabrinutost oko pada broja kupaca.

Rukovoditelji luksuznih modnih kuća tek su nedavno priznali da postoji sve manje kupaca koji si mogu priuštiti skupu odjeću i modne dodatke. Financijski direktor LVMH-a Jean-Jacques Guiony u travnju je izjavio da se kupac “mora prilagoditi tom novom normalnom” i dodao kako ona neće brzo proći.

“Iza podizanja cijena uvijek mora postojati dobar razlog”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor LVMH-a Bernard Arnault još u siječnju. “Proizvod mora opravdati to poskupljenje.”

Daljnja povećanja cijena moglo bi biti teško opravdati. U rijetkom potezu, Chanelov suparnik Saint Laurent je snizio cijene malih torbi Loulou i klasičnog novčanika Cassandre. Gucci je pak povećao broj izuzetno skupih proizvoda u svojoj ponudi. Istovremeno, nadaju se privući manje imućne kupce jednostavnim proizvodima poput čarapa, čije se cijene kreću od oko 160 do 200 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *